Tilburgse winnares van de Talens Paletprijs exposeert in Debatterij Den Haag
Met het fototoestel voor de tv

Annelies van Gerwen is niet graag het middelpunt, ze staat liever achter haar schildersezel. En dat gaat haar niet slecht af, want de Tilburgse won de Talens Paletprijs. Vanaf zondag exposeert ze in de Debatterij in Den Haag. Moet ze toch even voor het voetlicht.

Door Astrid Klein Beekman

Voor een opdracht tijdens haar studie op de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België) wilde Annelies van Gerwen eens mensen fotograferen op de markt om daarna van dat beeld een schilderij te maken. "Vreselijk vond ik het om zomaar foto's van mensen te maken."
De Tilburgse plaatst zichzelf niet graag op de voorgrond. Toch gebruikt ze voor haar schilderijen het liefst 'dagelijkse' situaties. Lastig, maar ze heeft er wat op verzonnen. "Ik maak foto's van tv-beelden van films of documentaires. Die scènes gebruik ik in mijn werk, ik maak er mijn eigen beeld van."
Zondag begint in de Debatterij in Den Haag haar expositie Na-beelden. Daar is ook het werk te zien waarmee Van Gerwen de Talens Paletprijs 2002 (1000 euro plus materiaal) won. Het olieverfschilderij laat het silhouet zien van een man in een gang. Ze maakte het - volgens de opdracht van Talens - naar het gedicht Souvenir van Gerrit Komrij.
"Ik heb me vlak voor de sluitingsdatum ingeschreven en had nooit gedacht dat ik zou winnen. Ik kon het zelfs niet geloven dat ik bij de vier genomineerden in de regio Tilburg hoorde."
Uiteindelijk koos een vakjury haar schilderij uit de 3000 inzendingen van vrijetijdsschilders en -tekenaars. 'De opzet is eenvoudig en elementair, alle overbodige details zijn vermeden. De sfeer is somber en geheimzinnig. De toeschouwer voelt die sfeer, maar moet er zelf een betekenis aan geven', vinden de experts.
Van Gerwen werkt als bibliothecaris in het Tilburgse Tweesteden Ziekenhuis. Ze heeft het altijd leuk gevonden om met kunst bezig te zijn, maar het is vroeger nooit in haar opgekomen daar haar vak van te maken. "Ach, dat waren ook andere tijden." Toen ze een jaar of dertig was, begon ze cursussen te volgen bij Volks Universiteit Terra Nova. Maar ze wilde meer en daarom begon ze in 1995 aan de zevenjarige deeltijdopleiding in Arendonk.
Vooral met de werken die ze maakt naar de tv-beelden wil ze graag doorgaan. "Mensen in nare situaties, dat spreekt me aan en dan gaat het natuurlijk ook om de kleuren en compositie. Het zou heerlijk zijn als ik van mijn schilderwerk zou kunnen leven, maar of dat gaat lukken...", blijft ze bescheiden.

Expositie 'Na-beelden' van Annelies van Gerwen: 12 jan tot en met 14 mrt in Debatterij, Juffrouw Idastraat 2, Den Haag. Open ma t/m do op afspraak en op de zondagen 26 jan en 16 feb 12 tot 17 uur.

Brabants Dagblad, 11 januari 2003, p. 2