Uitslag Talens Palet 2002
...en nu wordt het spannend

Zegt presentator Frans Koenigs. Vanaf het balkon klinkt trompetgeschal. Gerrit Komrij maakt langzaam de envelop open waarin de naam van de winnaar verborgen is. Meer dan 350 aanwezigen houden de adem in.

Gerrit Komrij leest gedicht voor

Op vrijdag 13 september vond in Ottone te Utrecht de opening en prijsuitreiking van het Talens Palet 2002 plaats. Na de openingstoespraak van Wim Pijbes, directeur Kunsthal Rotterdam, nodigde presentator Frans Koenigs literator en inspirator van het Talens Palet 2002, Gerrit Komrij, op het podium. Het podium was voor deze gelegenheid omgevormd tot huiskamer, geheel in de stijl van het gedicht Souvenir.

Komrij vertelde verrast te zijn geweest over de kwaliteit van de werken, toen hij bij het jureren alle 132 werken zag. ‘Het was bijzonder om mijn gedicht zo vaak verbeeld te zien. Het is daardoor minder van mij geworden, ik zal het nu moeten delen met vele anderen’. Komrij zegt zeer verbaasd te zijn geweest over het feit dat zo vaak zijn portret geschilderd of getekend werd. ‘Als een gedicht in de ik-vorm is geschreven wil dat nog niet zeggen dat het over, in dit geval het hoofd van, de schrijver zelf gaat’.
‘Mensen gaan niet alleen vaak op hun honden lijken, maar ook op hun huizen’, vertelt Komrij op de vraag wat hij nu precies met huizen heeft. ‘Het huis waarin ik zolang heb gewoond, woont ook in mij (de eerste regel van Souvenir) kun je dan ook heel letterlijk nemen’. Huizen zijn een steeds terugkerend thema in het oeuvre van Komrij, zo schreef hij er niet alleen diverse gedichten over, maar ook in zijn romans komen vaak uitgebreide beschrijvingen van huizen voor.
Het woord dat bijna alle deelnemers aan het Talens Palet 2002 in het woordenboek moesten opzoeken was het woord acribie, dat uiterste nauwkeurigheid betekent.
‘Acribie is gewoon een woord’, vindt Komrij echter. Hij zegt het niet expres gebruikt te hebben om een moeilijk woord te gebruiken, maar omdat alleen dit woord uitdrukt wat hij wilde uitdrukken.
Juryvoorzitter Jan de Grauw vertelt over zijn belevenissen in het land. Een mevrouw die een heel zolderraam wilde inleveren, een ander die hem toevertrouwde de beste schilderijen te maken met de ogen dicht ... Met op de achtergrond de genomineerde werken groot op doek geprojecteerd, leest Jan de Grauw uit het juryrapport over elk werk het oordeel van de jury voor.
En toen werd het spannend. Gerrit Komrij maakte de winnaars bekend en reikte hen de prijzen uit.

Het podium was omgevormd tot huiskamer, geheel in stijl van het gedicht “Souvenir”

Te beginnen met de SBA publieksprijs. Winnares Corinne László reageert verrast wanneer Gerrit Komrij haar naam uit de gele envelop haalt. Zij is degene die van de 850 via internet uitgebrachte stemmen de meeste kreeg. Als winnaar van de Van Gogh Schilder- en de Van Gogh Tekenprijs komen respectievelijk Rob de Kok en Gert Weys uit de envelop. De hoofdprijs, het Talens Palet 2002, gaat naar Annelies van Gerwen. Het schilderij laat een donkere gedaante in een lange gang zien.
‘De opzet is eenvoudig en elementair, alle overbodige details zijn vermeden. Je staat in het schilderij en bent op weg naar het geheim achter de deur. Een waardig winnaar’, zegt het juryrapport over haar werk.
De Talens Palet expositie: t/m 4 otober in het Stadshuis en de Jaarbeurstraverse. Daarna zijn alle werken nog tot 24 oktober in de Jaarbeurstraverse te zien. Een digitale catalogus van de expositie is telefonisch te bestellen bij het Projectbureau Talens Palet, telefoon 010-4676762.

in: Palet 2002;58(301):72-75