Talensprijs voor Tilburgse

Door Koos Tuitjer

Amateurschilderes Annelies van Gerwen uit Tilburg heeft Talensprijs 2002 in de wacht gesleept. Nadat zij in de voorzomer haar Brabantse mededingers in dit driejaarlijks amateurschildertoernooi achter zich liet, heeft zij nu ook landelijk gezegevierd. Hiermee sleepte zij 1000 euro in de wacht. Zo doet verf- en tekenbenodigdhedenproducent Talens – inmiddels decennia achtereen – wat terug voor de Nederlandse amateurschilders die hun vrije tijd en geld in hun kunst steken. Dit jaar werden ongeveer 3000 gegadigden in regionale voorrondes geselecteerd. Hierbij traden regionale jury’s in het geweer. Uit die voorselectie werden vervolgens 132 nominaties naar voren geschoven. Medio september viel in Utrecht de beslissing. Met als resultaat een gelukkige Tilburgse Annelies van Gerwen.

Talens had de inzenders voor 2002 een dichterlijke opdracht meegegeven. Zij moesten hun penseel, potlood of krijt wagen aan een vers van Gerrit Komrij. Leestechnisch gesproken geen gemakkelijk gedicht. In dit vers keert Komrij terug naar een ouderlijk huis vol gevoelens en herinneringen. Met zijn woorden tekende Komrij de ruimte vrij nauwkeurig in. Maar tussen de regels door werden volop mogelijkheden voor een persoonlijke invulling geboden. Het merendeel van de deelnemers kleurde de dichterlijke aansporingen figuratief in.

Annelies van Gerwen is een ervaren schilderes. De inspiratie werd haar van huisuit meegegeven. Haar vader en een broer waren ook al bezig. Vijftien jaar geleden besloot ze een cursus te gaan volgen bij Terra Nova in haar woonpplaats. Kunstgeschiedenis en aquarelleren stonden daarbij voorop. Later is ze zich over de grens gaan specialiseren. In het Belgische Arendonk volgde Annelies een opleiding van zeven jaar. (kt)

Brabant Cultureel; tijdschrift voor kunst en cultuur 2002;51(8):31